Andaluské zvyky a tradice
Andalusie je svérázný region na jihu Španělska bohatý na jedinečné zvyky a tradice, které je možné zažít i v dnešní době.
Mnohé tradice vycházejí z maurského (muslimského) a křesťanského (katolického) dopadu na region. Největším svátkem v roce jsou Velikonoce, které se slaví týden před Velikonoční nedělí (Semana Santa). Vánoce (Navidad) jsou také populární, ale jsou ve stínu svátku Tří králů, kdy se v každém městě koná pestrá procesí kolorických vozidel, z nichž děti a herci v kostýmech biblických tří králů rozhazují do davu bonbóny. Při každé procesí se takto rozhází 10-15 tun bonbónů.
Andalusie je domovem tradičního temperamentního flamenca. Na několika místech na pobřeží Costa del Sol možné zažít představení flamenco tanečníků, například každou středu ve 12:00 na náměstí v Mijas Pueblo.
Tradiční španělské býčí zápasy (corrida de toros) maji také své kořeny v Andalusii v 15. a 16. století. V roce 2000 bylo v Andalusii přibližně 100 arén, kde se konalo 1139 býčích zápasů.
Mnohé andaluské města a městečka pořádají každoroční oslavy plné jídla, tance, zpěvu a hudby. Nejslavnější jsou Feria de Abril ve městě Sevilla, Feria de Agosto v Malaze a Feria de Caballo ve městě Jerez.
Tradiční andaluská kuchyně je typická pro oblast Středozemního moře - pestrá, chutná a poměrně zdravá. Nejčastěji suroviny jsou ryby, olivový olej, zelenina, ořechy a maso. Mezi typická jídla patří smažená ryba (pescaito frito) a šunka (jamón serrano a jamon ibérico). Region kolem města Jerez v západní části Andalusie je světoznámý díky typické brandy (např. Soberano) a sherry. Obrovské reklamní panely ve tvaru černé siluety býka "Toro de Osborne" původně sloužily jako reklama na brandy; dnes je to symbol celého regionu Andalusie.